Wat is bewindvoering
16327
page-template-default,page,page-id-16327,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
 

Wat is bewindvoering

Wat houdt bewindvoering in?

Een bewindvoerder behartigt je financiële belangen. Dat wil zeggen dat de bewindvoerder medeverantwoordelijk wordt voor al je geldzaken.

 

Allereerst opent een bewindvoerder twee nieuwe bankrekeningen voor je: een beheerrekening en een leefgeldrekening.

 

Op de beheerrekening komen al je inkomsten binnen. Bijvoorbeeld je salaris of uitkering en je toeslagen. Van deze rekening betaalt de bewindvoerder je vaste lasten. Zelf heb je geen beschikking over deze betaalrekening.

 

Van het geld wat overblijft op je beheerrekening na betaling van je vaste lasten, wordt wekelijks of maandelijks leefgeld overgemaakt naar de leefgeldrekening. Dat is de rekening waarvan jij zelf een betaalpas ontvangt en waar je bijvoorbeeld boodschappen mee kunt doen.

 

Aan de hand van je inkomsten en uitgaven maakt de bewindvoerder een budgetplan. Zo worden je inkomsten en uitgaven op elkaar afgestemd en wordt bepaald welk bedrag aan jou kan worden overgemaakt als leefgeld.

 

Als er beslag is gelegd op je inkomen, zorgt de bewindvoerder ervoor dat de beslaglegger de juiste beslagvrije voet bepaalt. Dat is het deel van je inkomen waar schuldeisers volgens de wet niet aan mogen komen.

 

De bewindvoerder schrijft alle instanties aan waar jij mee te maken hebt, om het bewind door te geven. Denk bijvoorbeeld aan de verhuurder van je woning of je schuldeisers. De bewindvoerder verzoekt dan alle financiële post voortaan naar de bewindvoerder te sturen, en niet meer naar jouzelf. Dat zorgt vaak voor veel rust.

 

Als je schulden hebt, zal de bewindvoerder allereerst bekijken hoe groot je schuldenlast precies is. Aan de hand daarvan wordt bekeken of je schulden kunnen worden opgelost door middel van betalingsregelingen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een aanvraag voor schuldhulpverlening gedaan moeten worden. Hier gaat vaak enige tijd overheen, omdat je situatie langere tijd stabiel moet zijn om voor schuldhulpverlening in aanmerking te komen.

 

Als je onder bewind komt te staan, wil dat niet automatisch zeggen dat je schulden niet zullen toenemen. De meeste schuldeisers zullen hun vorderingen niet stilleggen, ondanks het beschermingsbewind. Daardoor kunnen vorderingen in het begin oplopen met kosten en rente. Pas wanneer je financiële situatie stabiel genoeg is en je lopende vaste lasten betaald kunnen worden, kunnen de schulden worden aangepakt. Het belangrijkste is dat je bewindvoerder nieuwe schulden probeert te voorkomen.

Een bewindvoerder behartigt je financiële belangen.